Vilken bank får bäst betyg på Trustpilot?

En man som ger 5-stjärnor betyg

Om du går i lånetankar är det en sak som direkt blir tydlig; det finns många långivare på marknaden. Medan det kan hjälpa en bra bit på vägen att använda en låneförmedlare som Lendo eller en jämförelsesajt som Kreditium där du kan läsa om olika långivares produkter, räntor, avgifter och erbjudanden är det inte mycket som kan jämföra sig med att läsa vad riktiga kunder faktiskt tycker. 

Vad är trustpilot?

Trustpilot är en jämförelsesajt där användare kan lämna betyg och läsa recensioner om olika företag och deras produkter eller tjänster. Det fungerar som ett forum där du som kund kan ge din ärliga feedback, så att alla kan se. Företag kan använda Trustpilot för att samla in feedback från sina kunder och förbättra sin service. 

Ett bra betyg på Trustpilot kan därför vara avgörande när du letar efter en bra långivare. Med det i åtanke har vi gått igenom några av de bästa och mest populära långivarna på den svenska marknaden och tagit fram en lista över vilka som har fått bäst betyg på Trustpilot. Här är listan!

Bästa privatlånen enligt Trustpilot

Privatlån är en typ av lån som erbjuds av banker och långivare och som oftast har en relativt låg ränta. Dessa lån kan användas för allt från att finansiera en totalrenovering av huset till att samla skulder. Här är de bästa långivarna som erbjuder privatlån enligt kunderna på Trustpilot:

1. Nstart: 4,6/5

Nstart har framförallt profilerat sig som en långivare som erbjuder samlingslån, och därmed en ”nystart”. Kunder som har samlat på sig många olika smålån, snabblån och krediter kan sänka sin ränta genom ett mer kostnadseffektivt, större lån hos Nstart.

Kunderna som lämnat betyg på Trustpilot och i 84% av fallen gett företaget 5/5 stjärnor, och många är nöjda med att ha fått ett samlingslån med lägre ränta. De flesta är nöjda med kundservicen, och har lagt stor vikt vid den trevliga personalen och det goda bemötande de fått.

De som inte är nöjda har framförallt varit missnöjda över att inte ha fått sina ansökningar beviljade.

  • Nstart
    Ränta 17,80 - 27,95 %
    Max belopp 500 000 kr

2. Marginalen Bank: 2,8/5

Marginalen Bank erbjuder ett privatlån med en rörlig årsränta på 10,65%. Efter avgifter kan den effektiva räntan variera mellan 7,12 – 20,49%, beroende på var i räntespannet du befinner dig. Marginalen Bank erbjuder även många andra bankrelaterade tjänster, som bolån, sparkonto och lönekonto.

På Trustpilot finns det både nöjda och mindre nöjda kunder. 47% av de som lämnade betyg gav Marginalen Bank 5/5 stjärnor, medan 41% gav långivaren 1/5 stjärnor. De som är nöjda har hyllat banken för sitt goda bemötande och högklassiga service. 

I och med att Marginalen bank erbjuder många olika tjänster är det inte nödvändigtvis så att det är deras privatlån som de som är missnöjda har klagat på. Exempelvis går det att läsa om de som blivit mindre nöjda med deras sparränta, företagskonto och bolån. 

  • Marginalen Bank
    Ränta 4,52 - 19,32 %
    Max belopp 500 000 kr

3. Bank Norwegian: 2,0/5

Hos Bank Norwegian kan du låna upp till 600 000 kr. Räntesättningen görs individuellt, och kan variera mellan 8,61 – 29,07% efter avgifter. De har även kreditkort, sparkonto och försäkringar, så det är en komplett finansiell lösning för dig som behöver det. 

På Trustpilot har 20% av kunderna gett Bank Norwegian betyget 5/5. De som är nöjda har bland annat använt lånet för att samla sina lån med högre ränta, och många är nöjda med bankens kundtjänst. 

De som är mindre nöjda är tyvärr i majoritet då hela 65% av alla som lämnat betyg har gett betyget 1/5. Det bör dock nämnas att de flesta kommentarer har att göra med kreditkortet, och att företagets privatlån inte nämns i alls lika stor utsträckning när det kommer till mindre positiva kommentarer.

  • Bank Norwegian
    Ränta 8,29 - 19,99 %
    Max belopp 600 000 kr

4. Svea Ekonomi: 1,4/5

Svea Ekonomi, eller Svea Bank som det också kallas, erbjuder privatlån på upp till 400 000 kr. De är en av få långivare som erbjuder privatlån med relativt låg ränta trots betalningsanmärkning. Utöver privatlån har de också bolån och samlingslån. 

Tyvärr har 97% av alla som lämnat betyg på Trustpilot gett företaget 1/5 i betyg. Det är dock viktigt att nämna att Svea Ekonomi också har en inkassotjänst, och nästan alla kommentarer på deras sida på Trustpilot har med inkasso att göra. Det är inte så konstigt att de som fått ett inkassokrav inte är nöjda, så ifall du funderar på att ta ett privatlån hos Svea Bank bör du ta dessa kommentarer med en nypa salt.

  • Svea Ekonomi
    Ränta 5,79 - 25,95 %
    Max belopp 400 000 kr

Bästa snabblånen enligt Trustpilot

Snabblån är en låneprodukt som är till för de som behöver pengar akut, och låneformen kännetecknas också av att den är lätt att få beviljad, och att det både går att ansöka utan UC och trots betalningsanmärkning. Här är en lista över de långivare som fått bäst betyg på Trustpilot:

1. Brixo: 4,6/5

Brixo erbjuder snabblån utan UC på upp till 50 000 kr. De är kända för sina snabba utbetalningar, som går direkt in på ditt konto via en Swish-överföring. Som betyget på Trustpilot antyder är de flesta av deras kunder nöjda. Deras kunder har framförallt uppskattat den enkla och snabba ansökningsprocessen och den relativt låga räntan, som ligger på 28,95%, vilket är lägre än många andra långivare som erbjuder snabblån. 

Brixo tillåter även betalningsanmärkningar när man ansöker om lån hos dem. Det innebär dock inte att de beviljar lån till alla, och de som gett Brixo lågt betyg har framförallt varit missnöjda över att de inte fick sin ansökan beviljad.

2. Flexkontot: 4,6/5

Flexkontot har fått samma betyg som Brixo, och det är inte så konstigt eftersom det är samma bolag som ligger bakom Brixo. Till stor del erbjuder de en liknande produkt, fast de är mer inriktade på lite mindre summor då det som mest går att låna 30 000 kr utan UC hos Flexkontot. 

Precis som Brixos kunder har kunderna här visat uppskattning för de låga väntetiderna, snabba utbetalningarna och goda kundservicen. De som är mindre nöjda har framförallt beskrivit problem med utbetalningar. Det bör nämnas att Flexkontot är snabba på att svara på frågor och klagomål på Trustpilot, och hänvisar ofta till sin kundtjänst för att få mer hjälp.

3. Ferratum: 4,3/5

Ferratum erbjuder snabblån och på upp till 40 000 kr. Deras ränta är lite högre än långivarna som hamnat över Ferratum och ligger på 43,9%. Utöver snabblån erbjuder Ferratum också kontokredit. Det går att ansöka om lån trots betalningsanmärkning, och det går även att ansöka om lån utan UC då Ferratum använder kreditupplysningsbolaget Creditsafe.

Nöjda kunder har på Trustpilot skrivit att de är glada över att ha fått sina lån beviljade av Ferratum, efter att de blivit nekade av andra banker och långivare. Många menar också att kundtjänsten är trevlig och hjälpsam.

Det är fler som är missnöjda med Ferratum än med Brixo och Flexkontot på Trustpilot. Av alla betyg som Ferratum har fått var 15% 1/5. De som var mindre nöjda klagade framförallt på en hög ränta.

4. Credifi: 2,5/5

Credifi är en långivare som framförallt gjort sig kända för räntefria lån. De låter nämligen nya kunder låna helt utan ränta och avgifter i 14 dagar. Utöver de har de en effektiv ränta på 181,78%, och du kan låna upp till 50 000 kr.

Användarna på Trustpilot är inte särskilt nöjda med Credifi. Det är framförallt den höga effektiva räntan som har hamnat i skottgluggen. Anledningen till att den är så hög är långivarens många och höga avgifter, som vissa användare menar inte hade kommunicerats ordentligt. Hela 77% av alla användare som gav betyg gav Credifi 1/5 stjärnor. 

De som gav Credifi bra betyg har framförallt hyllat långivaren för sin snabba handläggning.

Låneförmedlare kan vara ett alternativ

Som du har märkt av denna lista finns det många långivare att välja bland. För att få en bättre bild av vilka erbjudanden som finns på marknaden, och för att bli matchad med en långivare som kan ge dig det bästa erbjudandet, är det ofta en bra idé att kontakta en låneförmedlare. Även denna del av branschen har dock ett flertal aktörer - så här är en lista över låneförmedlarna som har fått bäst betyg på Trustpilot:

1. Sambla: 4,8/5

Sambla är en låneförmedlare som framförallt har privatlån och samlingslån som inriktning. De samarbetar med 40 långivare, inklusive Bank Norwegian, Nstart och Brixo. På så sätt har de flesta långivare på sin lista över samarbetspartners som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.

På Trustpilot har de i väldigt hög grad fått toppbetyget. Hela 88% av alla användare har gett dem 5/5 i betyg, och de lyfter särskilt fram den lugna och trevliga personalen, och många är nöjda över att ha sänkt sina månadskostnader. Det är inte många som har lämnat negativa omdömen, men de som har gjort det har framförallt menat att de inte fått svar så snabbt som de hade förväntat sig.

  • Sambla
    Ränta 5,20 - 33,99 %
    Max belopp 600 000 kr

2. Enklare: 4,7/5

Enklare är en låneförmedlare som framförallt har riktat in sig på långivare med lägre ansökningskrav, exempelvis Brixo, Nstart och Loanstep. Beroende på din kreditvärdighet kan du låna upp till 600 000 kr via Enklare.

Betyget på Trustpilot är högt och ligger på 4,7/5. De flesta av användarna på Trustpilot har gett dem 5/5 i betyg, och den övervägande trenden bland kommentarerna är att de allra flesta är nöjda med personalen, den snabba hanteringen och att det, likt låneförmedlarens namn, var enkelt att göra en ansökan. Medan de flesta är nöjda har 3% gett betyget 1/5. De som är mindre nöjda menar att företaget fortsätter att höra av sig via sms, även efter att man är klar med sitt ärende hos dem. 

  • Enklare
    Ränta 5,07 - 33,46 %
    Max belopp 600 000 kr

3. Advisa: 4,6/5

Advisa samarbetar med 40 långivare, inklusive SEB, Brixo och Northmill bank. Antalet långivare innebär att du kan ansöka om allt från privatlån och samlingslån till billån - och även sådant som sparkonto och trygghetsförsäkring.

Betyget på Trustpilot är riktigt bra, och användarna som har gett högsta betyg tyckte att bemötandet var bra och att de kände sig informerade under hela processen. Anledningen till att företaget inte når ett lika högt betyg som Sambla och Enklare är att en hel del har gett företaget 4/5 i betyg. Detta är nöjda kunder som har fått låneerbjudande, men som menar att processen att ansöka om lån var lite rörig.

  • Advisa
    Ränta 5,20 - 33,99 %
    Max belopp 600 000 kr

4. Lendo: 4,5/5

Lendo är troligtvis den låneförmedlare i Sverige som flest känner till, och delvis kan det bero på att deras goda rykte sprider sig från kund till kund. Lendo samarbetar med allt från storbanker till lite mer nischade långivare, och har totalt sett kontakt med 40 banker och långivare. 

På Trustpilot har 81% av användarna gett dem toppbetyget 5/5. De som har gett högt betyg har framförallt hyllat företagets snabbhet och goda kundservice. De som är mindre nöjda har menat att det har gjorts mer än en kreditupplysning, men kommentarer från Lendos personal förtydligar att det endast handlar om omfrågandekopior, vilket inte är samma sak som en ny UC. Kanske kan denna brist i kommunikation vara anledningen till att Lendo hamnar lägre ner på denna lista än exempelvis Sambla och Enklare.

  • Lendo
    Ränta 4,70 - 33,75 %
    Max belopp 600 000 kr

5. Axo Finans: 4,1/5

Axo Finans låter dig låna upp till 600 000 kr via ett privatlån, och har ett flertal olika samarbetspartners med olika inriktningar. De samarbetar exempelvis med långivare som Loanstep, Ferratum och Svea, som erbjuder allt från snabblån och privatlån till kontokredit.

På Trustpilot har de fått snittbetyget 4,1/5, vilket är bra, men inte lika bra som låneförmedlarna högre upp på denna lista. De som är nöjda lyfter framförallt fram den trevliga och hjälpsamma kundtjänsten, och det är många som har sagt att processen att få ett låneerbjudande var snabb, enkel och att det kändes professionellt.

Det som sänker snittbetyget en aning är att 9% har gett företaget 1/5 i betyg. De som är mindre nöjda menar att företaget skickar ut för många mail och sms, och en del känner sig lurade och att de inte fått fullständig information om låneerbjudanden.

  • Axo Finans
    Ränta 3,95 - 29,00 %
    Max belopp 600 000 kr

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Trustpilot är en värdefull hemsida för personer som söker ärliga omdömen om långivare. Vi har nu gått igenom de bästa och mest populära långivarna på den svenska marknaden och det visar sig att betygen kan variera kraftigt. Därför är det viktigt för dig som låntagare att jämföra alla olika lånmöjligheter så att du kan hitta det mest passande lånet för din ekonomiska situation.